Tarte mousseuse aux prunes
Pour la pâte:
75 gr. de farine de riz complet
75 gr. de farine à gâteaux
1/2 càc de cannelle en poudre
1 pincée de sel
1 càs de sucre de cannes
2 càs d'huile de noix
1 càs d'huile d'olive
8cl d'eau chaude
un demi œuf
Pour l'appareil:
35 cl de lait
de l'essence de vanille ou 1/2 gousse fendue
50 gr. de farine
60 gr. de sucre de cannes
3 œufs
500 gr. de prunes quetsches ou reines Claudes
Séparer les blancs des jaunes et réserver les blancs au réfrigérateur avec une pincée de sel;
Faire bouillir le lait avec la vanille;
Battre au fouet les jaunes , le sucre et la farine avec un peu de lait jusqu'à ce que le mélange soit homogène;
Délayer le mélange avec le lait à la vanille et remettre à feu doux jusqu'à épaississement;
Battre les blancs en neige et les incorporer délicatement à la préparation.
Etaler la pâte , la piquer puis cuire 10 mn à 180 degrés, la badigeonner ensuite d'une œuf battu et la refaire cuire 5 mn ,ainsi elle sera imperméable aux jus des prunes;
Verser la préparation sur la pâte ,dénoyauter les prunes , les couper en deux puis les poser dessus ( côté plat en haut).
Mettre au four 60 mn à 180 degrés.
Cette recette est directement inspirée du chef Charles Barrier à Tours, je l'ai juste allégée.
PS: mon four est faible aussi adapter le temps de cuisson au votre;
le meilleur c'est avec les reines Claudes que je ne trouve pas facilement à Tokyo!
The english corner:
for the tart base:
75 gr of plain rice flour "light beige" ( there is another one more brown)
75 gr of white cake flour
half coffee spoon of cinnamon
one pinch of salt
1 soup spoon of Cann sugar
2 soup spoons of nut oil
1 soup spoon of olive oil
80 cc of hot water
half egg
for the inside:
500 gr of prunes questches or reines claude
50 gr of regular cake flour
350 cc of milk
3 eggs
60 gr of cann sugar
1/2 vanilla gousse
Prepare the tart base with all the ingredients except the hqlf egg and mix them to form a bowl that your reserve in the fridge for a minimum of half and hour.
Put the milk to boil with the half gousse vanilla sliced in two (but attached at the top) , to let go the powder inside the milk.
Once boiled reserve to make it less hot;
Put the sugar , the flour and the yellow of the eggs together and mix them until it becomes a smooth paste, you can put a spoon of milk if it is too hard,
then add the vanilla milk little by little with the eggs;
then put it back on the medium fire and mix continuesly until it gets stiffer and pour it in a big bowl to stop the heating.
Mix the white of the eggs with a pinch of salt and incorporate spoon by spoon into the eggs.
Take the tart base you made and put it in a "tart moule"; put an aluminium sheet and stones on it , then cook it for 10 mns at 200 degres; take off the stone and take an egg, mix it and with a brush "paint "the all tart; then cook again 10 mns at 200 degres.
Put the custard mousse in the tart then the prunes cut in 2 ; the round face on the top of the custard and put in the oven at 180 degres for an hour ( be careful each oven is diferent, check after 45 mn)
The best is with the reine claude ( the green ones)
This receipie is directly inspired from the one created by the chef Michel Barrier in Tours, France, I just light it up .
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